První ročník, na který jsem nalepil etiketu, byl 2006. Vinohrady máme na svazích dědiny Boleradice ve Velkopavlovické vinařské podoblasti. Rozloha vinic se v čase trochu mění, protože část jich máme v pronájmu, ale aktuálně obděláváme kolem 3 ha. Charakterističtí jsme nejspíš tím, že jsme poměrně „do široka rozkročeni“, co se stylu a typů vína týče. Ale pokud jde o červené, tak jednoznačně Frankovka, a pokud o ta ostatní, tak třeba „oranžový“ styl pet-nat.
www.zivahora.czPřestože jsou změny podmínek v posledních letech dynamičtější, je to podle mě věc, kterou musí každý vinař sledovat a zodpovědně na ni reagovat. Změny a odchylky od normálu tu vždy byly a budou. Pozitivní je, že se na zemědělství-vinařství konečně začalo nahlížet z pohledu udržitelnosti a celkového dopadu na krajinu.
Jsem od nátury optimistou a z mladší generace vinařů cítím větší zájem o zodpovědný přístup ke krajině i k vinicím. Alespoň u těch, které mám kolem sebe. Starší generaci se do změn pochopitelně tolik nechce. Největší hnací silou je, jak známo, zákazník – trh. Pokud bude narůstat počet spotřebitelů, kteří se budou rozhodovat při nákupu v širším kontextu, budou nuceni reagovat i vinaři. Bohužel tuto přímou úměru nabourává stávající systém dotací. Také si myslím, že je ještě potřeba obměny jedné až dvou generací.
Funkce ve vinařství zastávám všechny – od vinohradníka až po distributora. K vínu jsem se dostal podstatě souběhem více nahodilých skutečností. Moje předchozí profese mě tolik neuspokojovala a zrovna v té době byla výkupní cena hroznů 5 Kč za kilo, a tak část menších vinařů začala svoje vinohrady nechávat ladem. Mně přišlo těch vinohradů škoda, tak jsem si pronajal jeden, dva... a nakonec už toho bylo tolik, že jsem si musel vybrat, jestli budu právníkem, nebo vinařem. A protože jsem od mala měl rád přírodu, rád jsem objevoval nové věci a nerad setrvával na jednom místě, víno a vše kolem něj mě doslova pohltilo.
A co mě žene kupředu? Že nic nezůstává stejné! Jako je dynamická příroda, dokáže být dynamické i víno, jen mu k tomu musíte dát volnost a prostor a nesvázat jej necitlivým přístupem. Každý nový ročník je pro mě výzvou k dalšímu posunu a zároveň obrovským dobrodružstvím.
Na vzory jsem nikdy moc nebyl, ale přece jen musím říct, že mě ovlivnily a ovlivňují především vinaři, kteří nad svým (budoucím) vínem přemýšlí už ve vinohradě. Vinaři, kteří svoje vinice berou jako důležitý prvek jejich krajiny, jako organismus, a víno pak jako součást své kultury. Ne pouze jako nápoj nebo prostředek svých příjmů.
Chcete projekt jakkoliv podpořit? Pomoci nám s financováním tisku nebo o nás jen napsat? Budeme ohromně rádi. Napište nám na email kontakt@prozdravoupudu.cz
Reklamní fotograf, jehož vášní jsou poctivá řemesla a skutečné příběhy lidí. Rozhodl se využít to co umí nejlépe pro dobrou věc a zdravou půdu.
Facebook / Instagram / www.marekdvorak.comVždy usměvavá milovnice dobrého vína a jídla. Svým zápalem pomáhá k tomu, aby měl celý projekt řád, význam a příjemný průběh pro všechny zúčastněné.
© Všechna práva vyhrazena